2016. március 13., vasárnap

Ötletek szófelhők használatára szaktárgyak tanítása során

A bejegyzés a szófelhők alkalmazhatóságát taglalja a szaktárgyaimon, vagyis a német nyelv, német irodalom, német nemzetiségi népismeret és a magyar mint idegen nyelven belül. A négy tantárgyhoz négy ötletet és azok megvalósíthatóságát sorakoztatom fel.

Szófelhőkkel az idegen nyelv tanulás és tanítás során elsősorban tematikus szókincset foglalhatunk össze, tehát adott témakörhöz tartozó szavakat, szócsoportokat (akár frazémákat, idiómákat, kollokációkat, vagy különböző valenciaszerkezeteket) rendelhetünk; fejleszthetjük a tanulók lexikális kompetenciáját, mindazonáltal nyelvtani struktúrák szemléltetésére is alkalmazhatjuk. Ez utóbbira szolgál az első példa, amelyet feladattal is elláttam. (A feladat az e féléves TANM-NÉMN-116/b kódú "A szakmódszertan aktuális kérdései" [kurzusvezető: Feldné Dr. Knapp Ilona tanszékvezető habilitált egyetemi docens, ELTE BTK Germanisztikai Intézet, Német Nyelvoktató és Szakdidaktikai Tanszék] kurzushoz készült, "Ich-Wörter und Wir-Texte" címmel.) A szófelhőben a -lich denominális/deverbális melléknévképzővel ellátott jelzőket soroltam fel, a tanulóknak ezek közül kell ötöt kiválasztani önmaguk jellemzésére, majd röviden indokolniuk kell a választásukat. Ezután párban összevetik a kiválasztott mellékneveket, és szóban megbeszélik a különbségeket és az egyezőségeket. Ezzel a feladattal tanárként több célt fogalmaztam meg:
  • A nyelvi oldalon tudatosítom a nyelvtanulókban a -lich képző gyakoriságát és szóképző funkcióját. Ebben a nyelvi játék is rejtőzik, hiszen magában foglalja az ich (én) személyes névmást - a feladat ugyanis az "Ich-Wörter" mottót viseli.
  • Didaktikai szempontból erősítem az önreflexió fontosságát, majd lezárásképpen a szociális tevékenységet propagálom, ezáltal az odafigyelést, empátiát, toleranciát, nyitottságot a tanulótársak felé.
  • Az önkifejezés, célnyelvi indoklás és az információtömörítés is szerepet játszanak.
A feladat jól és biztonsággal alkalmazható A2/B1 szinten álló német tanulócsoport esetében, akár középiskolában, akár a felnőtt oktatásban.
Íme a feladatlap:
 És íme a szófelhő:
Ezt a szófelhőt a Tagul szófelhőkészítővel alkottam.

A második ötlet valamennyi idegen nyelv során alkalmazható (így megcsinálhattam volna magyar mint idegen nyelv vonatkozásában is). Ebben egy adott témakörhöz sorakoztattam fel szavakat, ebben az esetben a bemutatkozáshoz szükséges német szavakat látunk. Ilyen szófelhők elkészítésében segítségünkre vannak a nyelvkönyvek szószedetei, ahonnan egyszerűen csak be kell gépelnünk a szavakat - online kiadás esetén pedig még egyszerűbb dolgunk van, hiszen Ctrl+C, Ctrl+V-vel tudjunk a szavakat átmásolni és felhővé alakítani. A következő szófelhő Wordle-lel készült. Ez a tanulási alkalmazás bármilyen nyelvi szinten, korosztályt tekintve pedig az általános iskolától felfelé bármikor használható, viszont nem helyettesíti a szükséges nyelvtani ismeretek megtanítását.
A harmadik ötlet német irodalom tantárgyhoz készült. A romantikát mint irodalomtörténeti korszakot foglaltam össze motívumokkal, témákkal, periodizálással, szerzőkkel. A romantika témáját illetően élénk színeket és a szív formát választottam. Ezt a szófelhőt tanulóink is elkészíthetik akár házi feladatként. Alkalmazható nemzetiségi gimnáziumok/osztályok 11-12. osztályában német irodalom órán, akár az irodalom érettségire készülés jegyében is. A szófelhő az ImageChef-fel készült.

  ImageChef.com 
 A negyedik ötlet a német népismeret tantárggyal kapcsolatos, amelyet nemzetiségi iskolákban tanítanak 1-12. osztályig. Itt is egy tematikus szófelhőt készítettem, amellyel célom a nemzetiségi származású gyermekek identitástudatának erősítése. A feldolgozott népismereti téma a régi konyhák berendezése, eleink táplálkozási szokásai. További cél a dialektus státuszának tudatosítása, régi, már nem használt szavak felelevenítése és megismertetése. Órán összehasonlíthatjuk ezeket a ma használt megfelelőikkel. Sokat segít, ha képet is mutatunk a felsorolt konyhai eszközökről, még többet, ha diákjainkat elvisszük egy Heimatstubéba, ahol megtekintünk egy tradicionális berendezett sváb konyhát. A szófelhőt a Word It Out-tal készítettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése