2016. május 9., hétfő

Mikrotanítás - előkészületek, megvalósítás, élmények és reflexió

A kurzus egyik teljesítési feltétele egy 15-20 perces mikrotanítás, amelyben egy adott tantárgyból tartunk egy foglalkozást gimnazista tanulók számára. A következő bejegyzésben az ehhez kapcsolódó élményeimet foglalom össze.

Többedmagammal abban a különítményben szerepeltem, amely nem a kurzus keretein belül, hanem az ELTE lágymányosi campusának déli tömbjében működő "T@T kuckó" szobában teljesítettük a mikrotanítást. Németes szaktársammal, Fannival egy German language session-t raktunk össze. Előzetesen érdeklődtünk a résztvevő gimnazistáknál, hogy hány éve tanulnak németet, illetve milyen szinten vannak jelenleg. A visszajelzések alapján egy alapszintű feladatsort raktunk össze a Nearpod segítségével, de először is hadd mutassam be az alkalmazást.

A Nearpod lehetővé teszi, hogy különböző interaktív feladatokat, feladatsorokat és gyakorlatokat állítsunk össze. A kommunikáció folyamatos minden egyes diák és a tanár között. A diákok előtt tablet van, azon követik az eseményeket, oldják meg a feladatokat, és a tanár is oda küldi a megosztani óhajtott tartalmakat (csak egy kódra van hozzá szükség). A tanár eközben szintén tableten, vagy laptopon irányítja az óra/foglalkozás menetét, amelyet akár ki is vetíthet, bár ezt utólagosan már nem tartom annyira szükségesnek (ugyanis akadtak problémáink azzal, hogy mikor mit vetítünk ki).

Mivel alapszinten beszélő diákokkal számoltunk, ezért egy egyszerű szókinccsel bíró, mégis érdekes filmjelenetet választottunk Fannival, amire aztán különböző szövegértési és nyelvtani feladatokat építettünk. Az ötletet a németet idegen nyelvként tanulók számára üzemeltetett Deutsche Wellétől vettük, a kisfilm is tőlük származik. Maga a telenovella is kifejezetten a nyelvtanulók számára íródik. Az alábbi részt vettük alapul:

A videó valóban alapszintű nyelvtudásra épül, egyszerű dialógusok, rövid kommentárok szerepelnek benne, és még feliratot is írtak hozzá, tehát Fannival azt vártuk, hogy a feladatok könnyen megoldhatóak lesznek a három éve németet tanuló diákok számára.

A szövegértési feladatok között szerepelt a teljesség igénye nélkül sorrendbe állítás, összetartozó fogalmak és definíciók összekötése, képek sorrendbe állítása stb. Egyszerű lyukas szöveget is tettünk a feladatsorba. Továbbá igyekeztünk a német nyelvet a tanulók számára közelebb hozni azáltal, hogy nyelvhasználati sajátosságokat (beszélt nyelv) prezentáltunk. Ezentúl a nyelvtanulást megkönnyítendő igényesebb online szótárakat is bemutattunk, amelyeket később a diákok használhatnának. A feladatsort magántanítványokon teszteltük, akik 5 (középhaladó)-25 (kezdő) perc alatt végeztek vele.

Minden igyekezetünk ellenére a mikrotanításunk nem okozott osztatlan sikert. Mint az elég gyorsan kiderült, a diákok nem közelítették meg az alapszintet sem, nem alakult ki kölcsönös kommunikáció, több feedback panaszkodott arra, hogy nem vettük figyelembe a tanulók nyelvtudását. Ennek ellenére a Nearpod használatával ismét bővült a látókörünk, az előkészületek gördülékenyen mentek (...utolsó percre készen lett minden... :D), és úgy éreztük, a kitűzött céljainkat is el tudtuk érni a session-ben. A már említett negatív oldal mellett sok pozitív visszajelzés is érkezett, így a feedback-eket érdemesnek tartom ide is beágyazni, íme:

Google Hangout tesztelése



Az alábbi gif fájlt a Google Hangout tesztelése során készült screenshotokból készítettem. A képeken Dorottya, Réka, Naómi és Cila névre hallgató macska szerepel. :)

Google - és alkalmazhatósága az oktatásban

Kép forrása:
http://www.technokrata.hu/www/2016/02/05/o-lett-a-google-keresojenek-uj-vezere/
Habár a blogbejegyzésekben megszokhattuk, hogy digitális eszközök felhasználási lehetőségeit tanuló-centrikusan igyekszem feltárni, az alábbi bejegyzés - a kiírt feladattal ellentétben - a tanári szemszöget fogja előtérbe helyezni. Hogy miért? Az indok prózai: A következőkben pár személyes és friss élményt szándékozom megosztani, illetve a bejegyzéssel aktuális (nak vélt) tendenciák ellen is szeretnék hatni az órára készülés és a kollegiális együttműködés tekintetében.

Elmondható, hogy valamennyi internethasználó számára ismert a legnépszerűbb keresőmotor, a Google. Ámde a mögötte álló cég az elmúlt években-évtizedben olyan számos újdonsággal rukkolt elő, amellyel legtöbben nem vagyunk tisztában, holott ezen eszközök alkalmazása jelentős mértékben megkönnyítenék mind magán-, mind szakmai életünk szervezését.

Adott egy feladat. Hárman, némettanári szakosoknak össze kell állítanunk egy adott témakörhöz egy többórás foglalkozástervet. Mivel mindhármunk eléggé leterhelt a rengeteg szeminárium miatt (kritika a tanárképzésre), így nehéz lenne összeegyeztetni egy face-to-face óratervezést. Szerencsére mindhárman a Google levelezőjét, a Gmail-t használjuk, így valamennyi további Google funkciót is alkalmazhatjuk. Ezért a Google Naptárban beosztjuk, melyik lépést mikorra készítjük el. Hogy munkánk mindhármunk számára transzparenssé váljon, létrehozunk egy közös mappát Google Drive-on, ahová az elkészült produktumokat feltölthetjük. Hogy az óratervünk koherenssé váljon, ezért azt együtt szerkesztjük, vagy a Google táblázatkezelő segítségével, vagy egy Google dokumentumban. Amennyiben szükséges, kutathatunk szakdidaktikai tanulmányok után a Google scholar segítségével. Mivel az elkészült dokumentumok valamennyije online készült, így a jövőben is elérhető marad, illetve órán is kivetíthetjük, amennyiben a terem technikailag kellően felszerelt. Az órai prezentációt követően hallgatótársaink véleményét is kikérhetjük az óratervünkről egy Google űrlap segítségével. Eredményeinket, gondolatainkat pedig a szintén Google által üzemeltetett blogunkon is megoszthatjuk, ahogy ezt teszem én is jelenleg.

A fentiekben vázoltam a Google eszközök felhasználhatóságát egy konkrét feladat kapcsán, ezúttal tanári szemszögből. Ha elég kreatívak vagyunk és nyitottan állunk a modern eszközökhöz, ezt a technikai sokszínűséget diákjainkra is bízhatjuk, illetve óráinkba is beépíthetjük.

Digitális történetmesélés

Kis csapatunk egy Pilvax-beli szék szemszögéből mutatja be az 1848 eleji eseményeket. Célunk nem a történelmi események szemléltetése vagy korhű feldolgozása volt, sokkal inkább szem előtt tartottuk, hogy egy kreatív produktummal rukkoljunk elő a kiadott feladatot illetően. A digitális történetmesélés eszköze rendkívül sokszínű felhasználási repertoárral rendelkezik, ennélfogva valamennyi tantárgy, de egyéb iskolai események tekintetebén is teljes mértékben alkalmazható, sőt színesíti azokat. Didaktikai szempontból a mi kisfilmünk is megáll a lábán (csak hogy a szék-hasonlatnál maradjak), hiszen egy szerepbe történő beleélés támogatja a tanulók kreativitását, kifejezőkészségét, a közös munka pedig szociális kompetenciájuk fejlődéséhez járul hozzá. Mindazonáltal a narratíva megfogalmazása, az aláfestő zene kiválasztása, a különböző események feldolgozása és beépítése a kerettörténetbe, az összhang a vizuális (kép) és az auditív (hangzó szöveg) részek között mind-mind készségfejlesztő hatással bír. 
A "miniprojektben" Fannival, Ágival, Ritával, Dorkával és Rékával dolgozhattam együtt, a munka pedig a rengeteg színes ötlet miatt rendkívül gördülékeny volt (még ha néha ki is feküdtem az asztalra...).

Podcast

Kép forrása: http://e-volution.cc/2013/06/04/lo-que-es-un-podcast/

A podcasting egy az elmúlt tíz év során népszerűvé vált technológia, amely lehetővé teszi hang-, video- és egyéb fájlok sorozatszerű közzétételét az interneten, amelyekre fel lehet iratkozni és követni lehet őket. A közoktatásban nagyon jól hasznosítható például iskolarádió üzemeltetéséhez, de sok más felhasználási területtel is rendelkezik.

Két szaktársammal, Dorkával és Rékával a mai nap során készítettük el első podcastunkat. Szerettünk volna valami személyeset és egyedit produkálni, így elsősorban a közös szakunk, a magyar mint idegen nyelvvel kapcsolatos élményeinket, motivációinkat és céljainkat osztottuk meg egymással. Ezenkívül rövid tippeket adtunk külföldieknek, miért is érdemes magyarul tanulni.

A közös munka gördülékenyen ment, hiszen nem ez volt az első feladatunk, jól egymásra hangolódtunk már az elmúlt félév során. Egyetlen nehézséget talán csak az jelentette, hogy gyakran elnevettük magunkat, a felvétel során többször kerültünk vicces szituációkba - ez azonban hozzá is tartozik hármunk effektív együttműködéséhez. :) A munkamegosztás is arányosan zajlott, Réka biztosította a technikai hátteret, Dorka a vágási munkákat vállalta magára, én pedig a forgatókönyvet raktam össze, és próbáltam létrehozni egy kohéziót a hangfelvétel során - megjegyzem, több-kevesebb sikerrel. :) A produktumunkkal mindenesetre elégedett vagyok, amelyet az alábbi linken lehet meghallgatni: http://dorottyapongracz7.podomatic.com/embed/frame/posting/2016-05-09T10_59_42-07_00?json_url=http%3A%2F%2Fdorottyapongracz7.podomatic.com%2Fentry%2Fembed_params%2F2016-05-09T10_59_42-07_00%3Fcolor%3D43bee7%26autoPlay%3Dfalse%26facebook%3Dtrue%26height%3D85%26width%3D440%26minicast%3Dfalse%26objembed%3D0&notb=1